/main_page.html/hier_vindt_u_informatie_over_de_organisatie_en_de_.html/agenda.html/activiteiten.html/nieuwsberichten.html/contact.html/links.html/foto-galerij.html

Terug

 

In de rubriek ‘Leven in het Groene Hart’ verscheen bovenstaand artikel, geschreven door Peter van Eijk, in het AD van 30 oktober 2007. De tekst kunt u hieronder lezen.

 

 

In contact met mystieke kant van leven

De mystieke kant van het leven. De één is er altijd naar op zoek, de ander vindt het onzin. Maar of je erin gelooft of niet: spiritualiteit is ’hot’. Healings, meditaties, workshops trekken een steeds grotere groep mensen. Logisch, vindt Ronald de Graaf: ‘Er is momenteel zo veel gaande in de  wereld dat men op zoek is naar spiritueel contact.’ Zelf geeft hij al tien jaar zogenaamde ’engelen-healings’. Hij is ervan overtuigd dat engelen samenwerking zoeken met mensen. Komende zaterdag geeft hij een workshop over dit onderwerp in het Bodegraafse Evertshuis.

 

Dat doet hij op uitnodiging van De Witte Roos, een jonge organisatie, opgericht door vriendinnen Corien de Roos en Karin Aartman. Het is een stichting in wording, die het bewustzijn van mensen wil stimuleren met lezingen en workshops. ‘We willen ook mensen ondersteunen met talent op dit gebied en we hebben nog meer plannen, zoals beurzen en filmavonden’, zegt Corien de Roos. Zij en Karin Aartman zijn al langer op het spirituele pad, en ze besloten dit jaar hun talenten te bundelen.

 

Het eerste wapenfeit was een lezing van schrijver Hans Stolp met als titel ’Op de grens van leven en dood.’ Er kwamen 250 mensen op af. En dan hebben we het over een lezing met een weinig gezellig onderwerp als de zeven fasen van het stervensproces. Het zegt iets over de populariteit van spiritualiteit. Op het podium achter Stolp stonden zeven schilderijen: portretten van de zeven aartsengelen. Geschilderd door de Boskoopse kunstenares Anita van der Est. Gewone schilderijen voor buitenstaanders zoals ik, maar voor spiritueel geïnteresseerden stralen deze schilderijen energie uit. Anita: ‘Ik had een paar keer een engelen-healing van Ronald bezocht en ik wilde iets terug doen. Ik tekende een engel. De naam Gabriël kwam in me op, maar ik dacht er niet verder bij na. Later zei Ronald dat hij van Gabriël een boodschap had doorgekregen. Ik had de aartsengel goed weergegeven en ik mocht er mee doorgaan,’ zegt ze.

 

Later werd de tekening opgevolgd door de zeven schilderijen. Die zeven zullen altijd een eenheid blijven en worden niet verkocht. ‘Samen vormen ze een universele energie. Ze zullen wel worden tentoongesteld,’ zegt Anita van der Est. Of die energie er ook werkelijk is, kan een ieder ondervinden in de komende workshop. Wel verkoopt Anita reproducties van haar engelenschilderijen en maakt ze schilderijen op bestelling. ‘En we hebben een set kaarten laten drukken die bezoekers van lezingen en workshops kunnen kopen,’ zegt Karin Aartman.

 

Ze legt uit waarom haar organisatie de naam Witte Roos heeft gekregen. ‘Ik krijg in mijn leven nogal wat rozen op mijn pad. Witte rozen zijn bovendien het symbool van zuiverheid en onschuld, maar ook van spirituele ontplooiing.’ Praten we hier nu over mystiek of over religie? ‘Er is niet zoveel verschil’, zegt Corien der Roos. ‘Het gaat over: er is meer in de wereld dan ik. Sommigen noemen dat God, anderen een dieper wezen. Mensen zoeken een bestemming en dan komen ze snel bij God uit. De rest is een zaak van hun zelf.’

 

Voor Ronald de Graaf zijn de engelenschilderijen ‘een religieus beginsel’. Ze brengen iets voort in de mensen, maar dat is verder niet gebonden aan een geloof of een kerk.’ Hij is uit hobby begonnen met engelen-healings. ‘Het is een beetje uit de hand gelopen. Ik heb tien jaar bijeenkomsten bij mij thuis gehouden en dankzij De Witte Roos kan ik nu naar het grote publiek’, zegt hij. Weer een spiritueel talent op weg geholpen door Corien de Roos en Karin Aartman. Ook Anita van der Est profiteert van hun activiteiten. Zo maakten zij voor haar een internetsite (www.angelic-art.nl) waarop zij over haar engelenschilderijen vertelt.

 

De initiatiefneemsters van de Witte Roos zullen in de komende tijd meer talent een kans geven. ‘Zolang wij er maar iets mee hebben. En we hebben toevallig veel met spiritualiteit.’

 

Engelenworkshop

De workshop In contact met Engelen is niet alleen bestemd voor mensen die in spiritualiteit geloven. ‘We willen graag dat mensen die er niet in geloven toch komen. Want we zijn niet aan het bekeren’ , zegt Corien de Roos. ‘Er in geloven is helemaal niet nodig.’

 

In de workshop vertelt Ronald de Graaf over ‘engelen in de loop van de geschiedenis en de samenwerking die engelen met mensen zoeken’. Anita van er Est geeft toelichting op haar schilderijen van aartsengelen. Later leidt Ronald een meditatie die de deelnemers in contact moet brengen met de engelenenergie.